Gynekologi

Gynekologi 

På vår gynekologi-mottagning i Lund kan du få träffa en av våra gynekologer!

Vi utreder och handlägger klimakteriebesvär, blödningsrubbningar, cellförändringar, urinläckage och smärttillstånd i buk/bäcken samt andra gynekologiska besvär. 

Vill du ha tid hos oss? Skicka in din egenremiss, gör detta via Specialistläkarna i Lunds 1177-sida.

Vanliga frågor 

Ja, det kan du. Däremot burkar inte cellprov tas då eftersom provet kan bli svårare att analysera.

HPV står för Humant Papillom Virus. Det är en mycket vanlig virusgrupp som orsakar bland annat kondylom (vårtor). Det smittar via sexuella kontakter men är ingen könssjukdom. 

Självtestet kommer hem i brevlådan med instruktioner om hur du ska gå tillväga. Om testat visar något avvikande resultat kontaktas du.

Är du mellan 23-49 år tas provet vart tredje år. Du kallas för detta.

Är du mellan 50-64 år tas provet var sjunde år. Du kallas för detta.

Är du 65 år och över måste du boka en egen tid för detta.

En HPV infektion kan leda till cellförändringar som i sin tur kan leda till utveckling av livmodershalscancer. Det är viktigt att du testar dig!

Nejtyvärr, vänd dig till sjukhuset som har en abortmottagning på kvinnokliniken.

Ja, det hjälper vår barnmorska dig med! Vi ger dig rådgivning kring vilken sorts preventivmedel som passar dig bäst. Kontakta oss via 1177 eller ring oss så bokar vi in en tid.

Inför insättning av sprial kan det vara bra att ta en tablett Alvedon/Panodil eller något annat paracetamolpreparat en timme innan besöket. Tänk på att hormonsprialen ska hämtas ut på Apoteket och att du ska ha den med dig. Kopparsprialer finns mottagningen och är gratid, dock ej kopparspiralen Ballerine. 

Hormonella preventivmedel är mediciner som genom sin frisättning av hormoner verkar genom att förhindra oönskade graviditeter. Dessa mediciner kan även t.ex. minska smärta orsakad av PMS, bidra till minskad menstruation samt eventuellt förbättra  ökad behåring och akne.

Klimakteriet kallas för övergångsåldern som är en fas i livet. Den brukar pågå mellan ett halvår upp till fem år. För de flesta börjar den något eller några år innan den sista mensen.

De vanligaste symtomen vid torra slemhinnor i underlivet är sveda, klåda, irritation samt smärta vid samlag. Även urinvägsinfektion är ett vanligt symtom

Ja, 30-40% upplever att de blir bättre i sin inkontinens av knipövningar.