Öron-Näsa-Hals
Om du har besvär inom öron, näsa och/eller halsregionen kan du komma til våra specialister för bedömning, utredning och behandling. Hit kommer du antigen med remiss från din vårdcentral, som vårdgarantipatient eller om du skickar in en egenremiss via 1177.
Hos oss kan du även träffa en sömndoktor som kan avgöra om du behöver CPAP-behandling eller inte. Om så är fallet tar våra erfarna PAP-sjuksköterskor vidare hand om dig.
Våra specialister är subspecialiserade inom Öron-Näsa-Hals (ÖNH) vilket betyder att du vid det första mötet får träffa en specialist inom just det området som du söker vård för.
Vanliga utredningar
Om man tror att man är allergisk, men inte vet mot vad, kan man genomgå en enklare allergiutredning hos en erfaren allergiläkare. Det viktigaste i utredningen är samtalet med läkaren, där man berättar om vilka besvär man har, när man får besvär och var i kroppen de känns eller syns.
En utförlig berättelse är viktig och ligger till grund för vidare utredning. Vid besöket görs en Öron- Näs- och Hals undersökning och man tar ett blodprov där man kan se antikroppar mot olika eventuella allergier. Ibland kan man också behöva komplettera med att andra undersökningar, detta tar doktorn ställning till vid besöket. Om man har en allergi kan man ofta få medicin och starta behandlingen efter ett första besök hos en läkare.
Yrsel och balansstörning kan ha olika orsaker. Om man har en ”snurrande” yrsel är det ofta balansorganet i innerörat som inte fungerar som det ska.
Vid besöket här görs en undersökning i Öron-, Näs- och hals området. Ibland gör man ett hörselprov. Vissa yrselsjukdomar kan nämligen också ge hörselproblem.
Läkaren utför en så kallad Videonystagmoskopi. Detta innebär att du får ett par glasögon på dig så du inte ser någonting ut, men läkaren ser dina ögon i förstoring på en videoskärm.
Ögonens motorik är ihopkopplad med innerörats balansorgan. Därför tittar man på ögonrörelserna för att se balansorganets funktion.
Läs gärna mer på www.yrsel.com för vidare information om yrsel och balans.
Om man fått diagnosen OSA (Obstruktiv SömnApné), kan man få utprovat en PAP-maskin.
OSA innebär att du tillfälligt slutar andas upprepade gånger i sömnen pga att luftvägen kollapsar. Detta kan bero på minskad muskelaktivitet, ökad vävnad runt luftvägen eller själva strukturen i svalget. Luften hindras då delvis att komma in i lungorna, vilket leder till att sömnen störs.
PAP (positivt luftvägstryck) är ett sätt att behandla OSA. Luft kommer in från en PAP-maskin via en slang och mask. Luftströmmen förhindrar kollaps av den övre luftvägen i sömnen och gör att man kan andas fritt och sova lugnt!
PAP-maskinen provas ut av sjuksköterska i lugn och ro och det ges tillfälle att komma tillbaka för utvärdering. Du kommer också att trägga en ÖNH-specialist som en del av din utredning.
Vid behov av ny mask/slang/filter för er som fått PAP-maskin utprovad så finns
återförsäljare enligt nedan:
- Resmed webbshop: www.resmed.se, tel.: 08-477 10 00
- Medistore: www.medistore.se, tel.: 08-406 06 60
- Cephalon Danmark, tel.: +45 963 20 600, e-post: salesorder@cephalon.dk
- Philips Respironics: www.philips.se, tel.: 08-120 45 900
- KeepOn i Lomma: www.keepon.se tel.: 040-41 07 80
Hörselnedsättning och/eller tinnitus kan ha olika orsaker men beror oftast på någon form av bullerskada. Hörselnedsättning kan vara dubbelsidig eller ensidig. Vid besöket görs en undersökning av Öron- Näs -och Hals området. Har du inte gjort hörselprov, görs detta i samband med besöket. Sedan tar man ställning till vidare utredning eller vilka hjälpmedel som kan vara aktuella för just dig.
Tinnitus betyder ”ringning” och kallas också för öronsus. Ofta finns ett samband med hörselnedsättning och därför diskuteras även denna problematik vid läkarbesöket. Tinnitus ta sig olika uttryck tex i form av pip, ringningar eller brus.
Näsblödning beror på att blodkärl i näsan brister. Vid en kraftig blödning som inte slutar inom 30 min, trots att man försökt stoppa den, ska man söka vård. Följ länken till Vårdguiden 1177 för mer information till egenvård www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Nasblod
Ibland återkommer näsblödningar och då kan det bero på ett extra ytligt kärl som lätt blöder. Då kan man behandla det med att man ”bränner” kärlet. Detta görs med en liten kromsyrepärla som man lägger till det aktuella området i näsan, efter det att man blivit bedövad i näsan. Behandlingen görs av ÖNH-specialist.
Vi opererar hudförändringar i ansiktsregionen. Vid besöket träffar du ÖNH-specialist som gör bedömning och utför ingreppet. Besöket tar ca 30-60 minuter och du kan gå hem som vanligt efteråt.
Operationen av hudförändringen görs i lokalbedövning.
Två veckor innan operationen bör du inte ta mediciner som innehåller acetylsalicylsyra (ex Albyl, Magnecyl,Treo, Bamyl, Dispril) eller NSAID-preparat (ex Voltaren, Eeze, Ipren, Diklofenak, Naproxen). Vid huvudvärk eller liknande använd istället paracetamolpreparat (ex Alvedon, Panodil, Pamol).
Om du medicinerar med blodförtunnande preparat som t. ex Trombyl, Waran, Apekumarol samt vissa hälsokostpreparat eller är allergisk mot lokalbedövningsmedel, måste du kontakta oss på telefon 046-18 81 00.
Kvällen före eller samma morgon som operationen ska du duscha ordentligt med tvål och vatten samt tvätta håret.
Smörj INTE in operationsområdet med kräm eller salva.
Om du ska opereras i ansiktet får du INTE sminka dig denna morgon!
Måttlig nästäppa kan vara ett helt normalt tillstånd som vid kortvariga besvär behandlas med avsvällande nässpray. Om nästäppan vara mer än en månad kan det bero på olika orsaker, tex allergi, sned nässkiljevägg, näspolyper eller överkänslig näsa. Om det konstaterats av en ÖNH-specialist att du lider av en kronisk nästäppa som beror på svullna eller stora näsmusslor (konkor på latin) kan man göra en så kallad konkotomi med Radiofrekvensteknik.
Radiofrekvenskonkotomi är en skonsam metod för att minska slemhinnesvullnad i näsan.
Först bedövas näsan med spray. Därefter läggs bomullssuddar med lokalbedövning in i båda näsborrarna. Lokalbedövning kan smaka lite beskt. Efter ca 10 min sprutas en liten mängd lokalbedövning in i näsmusslorna. Detta kan kortvarigt ge en liten spänningskänsla i näsan. Efter ytterligare några minuter införs ett instrument med två spetsar i den bedövade näsmusslan och får verka under ca 10 sekunder. En svag ström flyter mellan nålens spetsar och påverkar vävnaden inuti näsmusslan. Under de närmsta veckorna krymper vävnaden så att näsmusslorna minskar i storlek. Ofta genomförs samma procedur på andra sidans näsmusslor vid samma besök.
Efteråt blir det en sårbildning som läker efter några veckor. Infektion i näsan är sällsynt.
Efter behandlingen ska man skölja med koksalt regelbundet i en månad.
Efter en öroninflammation kan det ibland finns vätska kvar bakom trumhinnan. Det händer att den ibland inte försvinner. Det kan också finnas andra orsaker till att man sätter in ett rör i trumhinnan. Bl.a för att minska på trycket i örat vid vissa yrselsjukdomar, tex Meniére.
Då kan man operera in ett litet plaströr i trumhinnan. Röret är ca 5 mm långt och ca 1mm i diameter och insättningen görs i lokalbedövning. Röret fungerar som en ventil mellan hörselgången och mellanörat, detta gör att mellanörat luftas. Då kan trumhinnan röra sig lättare och hörseln förbättras och trycket minskar.
Ingreppet tar bara 1 minut och görs efter noggrann bedövning av hörselgång och trumhinna.
Om man har problem med heshet kan man komma till vår laryngologer eller ÖNH-specialister. Vid besöket görs en undersökning i svalget och ner mot stämbanden. Stroboskopi innebär att man undersöker och filmar stämbanden via ett litet, rakt mikroskop. Det är kopplat till en ljuskälla och man ser då tydligt stämbandens rörelsemönster på en monitor.
Här tittar man på själva sväljfunktionen i halsen. Du sväljer ett färgämne som blandas i olika konsistenser t.ex filmjölk eller vatten. Samtidigt tittar man ned i halsen med ett fiberskop och detta kan också filmas.
Sömnapné innebär att man har andningsuppehåll i sömnen. Obstruktiv SömnApné (OSA) beror på att luftvägen kollapsar när man sover. Detta kan bero på minskad muskelaktivitet, ökad vävnad runt luftvägen eller strukturella egenskaper som leder till en trång luftväg. Det finns olika symtom på detta bl.a dagtrötthet, dålig koncentration och lättretlighet.
Ofta märker sängpartnern att man har andningsuppehåll i sömnen och att man dessutom snarkar.
För att undersöka detta kan man ha en utrustning hemma över natten som mäter syresättning, andningsuppehåll, snarkning samt vilka lägen man sover i. Information och utrustning inför detta får man av sjuksköterska vid besök hos oss. Är du nyfiken kan du se en film om hur man använder utrustningen här. Uppföljning sker sedan hos en ÖNH-specialist för vidare handläggning och undersökning av näsa och svalg.
Vanliga frågor
Nej, det behöver du inte
Ja, det kan du. Vi opererar enbart i lokalbedövning
Ja, det kan du